mandag 23. november 2009

Informasjon til bedriftene vedrørende TAF- ordningen

Høsten 2009 ble det tatt inn en klasse i TAF- ordningen ved Porsgrunn videregående skole.

Gruppen består av 11 elever innen Produksjons- og industriteknikk, og 5 elever innen kjemiske prosessfag. Til sammen 16 elever. Elevene vil følge Vg1 TIP, (teknikk og industriell produksjon) første året. Andre året vil elevene innen mekanisk/ plastmekaniker, produksjonsteknikk gå PIN, Produksjons- og industriteknikk. Elevene innen kjemiske prosessfag, vil gå Vg2 kjemiske prosessfag. I tillegg vil de i alle 4 årene følge fellesfag som gir studiekompetanse.


Hva gjør TAF- lærlingene i bedrift og skole?

Det skrives en arbeidsavtale mellom elev, skole og bedrift som gjelder de to første årene. Denne skal regulere ansvar og oppgaver i forhold til eleven. Juridisk er de elever de to første årene, og lærlinger de to siste. Ved oppstart Vg3 skrives lærlingkontrakt for de to siste årene.

Elevene er i bedrift torsdag og fredag de tre første skoleårene. Det fjerde og siste skoleåret er de to dager på skolen og tre dager i bedrift. Eleven bør fra første dag betraktes som en ordinær lærling, og vedkommende plikter å følge de forskrifter og arbeidsrutiner som til enhver tid gjelder på bedriften og for bedriftens ansatte. Arbeidsleder kan benytte TAF- lærlingen på samme måte som en ordinær lærling i verdiskapende arbeid.


Samarbeid med Høyskolen i Telemark

Porsgrunn Videregående skole- TAF har innledet et samarbeid med Høyskolen i Telemark. Bedriftene har vært viktige bidragsytere. Hovedhensikten med samarbeidet er å bidra til økt interesse for teknologifag, og at TAF- elevene vurderer å søker teknologiske fag ved HiT.


Arbeidstøy og skolemateriell.

Bedriften dekker arbeidstøy og annet nødvendig arbeidsutstyr i henhold til bedriftens praksis.
Lærebøker dekkes av det offentlige. Bedriftene kan bidra med permer, skriveblokker og forbruksmateriell.


Når skal elevene ha ekstra lønn?

I utgangspunktet skal de ha bedriftens tarifflønn for lærlinger fordelt over 4 år. Fordelingsnøkkelen følger det som er bedriftens praksis. TAF- lærlingene følger bedriftens arbeidsår og ferieloven. Eksamensdager, bedriftsbesøk, messer og eventuelle lesedager som faller på TAF- lærlingenes arbeidsdager betales som vanlig arbeidsdag, normalt 2- 3 dager pr. år. Ved sykdom betales lønn etter bedriftens regler.

Hvis elevene bør komme i bedrift på skoledager for å være med på noe som er vesentlig for opplæringen, skal det ikke utbetales lønn for disse dagene hvor de har fri fra skolen. Elevens faglige ansvarlige i bedrift avgjør når dette er nødvendig.

Om TAF- elever får tilbud om nødvendige kurs, som truck, løfteinnretninger eller lignende, og dette må falle på undervisningsdager, avtales dette i hvert tilfelle.

Skolen forventer ikke at det utbetales lønn i forbindelse med dette. Skolen vurderer dette kun som nødvendig skifte av læringsarena for at lærlingene skal få den kompetanse bedriften krever. Tilleggsbelastningen dette medfører den enkelte elev, er en del av TAF- ordningen.

Elevene skal normalt ikke ha fri fra skolen for å være med i produksjonen om bedriften trenger ekstra arbeidskraft, men elevene kan innenfor rimelighet arbeide på kvelder og helger.



I ferietiden må bedriften hjelpe elevene å sette opp en arbeidsplan. Skolen tar ansvar for å se at dette blir utført. De skal kun ha ferie i henhold til ferieloven. De ekstra dagene/ timene elevene er i bedrift i høstferie, jul, vinterferie, påske og sommerferie inngår i ordinær lærlinglønn. Dette for å sikre at TAF- lærlingene får nok praksis i bedrift godkjent for fagprøve. Er det ønskelig å anvende dem som ferievikarer, må dette avtales med skolens koordinator.


Reise til og fra skole/ bedrift.

Reise tur-retur skolen blir de to første årene betalt av TFK i henhold til gjeldende regler. De to siste årene betaler elevene reisen selv, på samme måte som ordinære lærlinger.
Reise på arbeidsdager som faller utenfor skoleruta betales av den enkelte elev/lærling.


Møter og informasjon

Skolen tar initiativ til kontaktmøter en gang på høsten og en gang på våren. I tillegg til dette inviteres bedriftene til TAF- råd høst og vår. Møtereferater og annen viktig informasjon sendes aktuelle personer.



Med hilsen

Hans Ole Dyrseth

TAF- koordinator

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar